linksboven: Bas Princen - rechtsboven en onder: Johnny Umans
Bas Princen
architect Office Kersten Geers David Van Severen
project verbouwing van een kantoorgebouw, Kortrijk
status voltooid
periode 2014 - 2020
budget 2.800.000 €
opdrachtgever Vlaamse Overheid

Nadat het oude VGC-kantoorgebouw in Kortrijk van al zijn versletenheid ontdaan werd, blijft er enkel een betonnen ruïne van platen en kolommen over. Daar gaan de architecten van OFFICE mee aan de slag: ze voegen een onafhankelijke, zelfdragende structuur van schachten en terrassen toe aan de buitenzijde van het skelet en loodsen zo het oude kantoorgebouw binnen in de 21e eeuw.
Verticale betonnen schachten herbergen de technische leidingen en dragen tegelijk de horizontaal uitkragende terrasluifels. Elke schacht is slechts horizontaal per verdieping bevestigd aan het bestaande skelet. De terrasluifels, prefab betonnen platen met een dikte van 16 cm, bieden met hun speelse, ronde perforaties een tegengewicht voor de verticaal geritmeerde gevel. Door de openingen in te vullen met ronde glasdallen, krijgt licht vrij spel. Verschillende mock-ups tijdens de werffase boden de mogelijkheid tot controle en bijsturing. Een statige betonnen kroonlijst vervolmaakt het architecturale plaatje.


SPATIE webdesign, Antwerpen