architect Office Kersten Geers David Van Severen
project nieuwbouw van een crematorium, Oostende
status in uitvoering
periode 2018-

Het crematorium voor Oostende is een vierkant stuk overdekt landschap. Het is een betonnen dak dat zowel in plan als snede helt en bezaaid is met een aantal geometrische uitsnijdingen die licht brengen in de ceremoniële ruimtes. De serene belijning van het landschap loopt onderdaks door en wordt er met betonnen wanden beplant. De perimeter van het dak wordt slechts aangestipt door een ronde betonnen kolommen. De structuur voor het crematorium volgt even rechttoe de logica van haar omgeving. De betonwanden die binnen van buiten scheiden, zijn om energetische redenen ontdubbeld. Waar dat niet mogelijk is wordt het dak met een thermische onderbreking opgeknipt. Daar is de scheiding tussen binnen en buiten zo efemeer mogelijk gehouden. Misschien schuilt de grootste uitdaging voor de ingenieur stabiliteit nog in dat aspect van het gebouw. Een ragfijne structuur voor de grote glasgevels, die vanuit de ceremonieruimtes zicht geven op de polders, is van essentieel belang om de opzet van het ontwerp te doen slagen.

De structuur van het volledige project wordt met BIM uitgewerkt.


SPATIE webdesign, Antwerpen