architect Office Kersten Geers David Van Severen
project nieuwbouw van een woning, Linkebeek
status voltooid
periode 2012-2015
oppervlakte 540 m2
opdrachtgever particulier

De woning in Linkebeek bestaat uit 4 niveaus, bedacht als een stapeling van twee keer dezelfde open en gesloten laag. De gesloten lagen, de kelder en de eerste verdieping, bevatten de dienende ruimtes en zijn ingedeeld in een grid van ruimtes. De laag erboven heeft telkens een vrij plan. Om die alternerende stapeling te kunnen maken en geen eisen te moeten stellen aan de positie van de steunlijnen in de eerste open verdieping, werkt de gesloten laag erboven als een structureel geheel. Deze gesloten laag is opgetrokken uit houtmassiefbouw. Ze is bedacht volgens het principe van een I-profiel, ruimtelijk toegepast op de kruisende wanden. De vloer en het plafond doen dienst als flenzen, de verschillende wanddelen als het lijf. Om als geheel te kunnen werken, is de verbinding tussen de verticale en horizontale vlakken cruciaal. Stalen koppelelementen en meer dan 6000 minutieus ingeplante vijzen nemen de over te dragen scheerkrachten -de afschuiving tussen ‘lijf’ en ‘flenzen’- voor hun rekening en zorgen dat de magnifieke omgeving op de eerste verdieping overal kan binnenstromen. 


SPATIE webdesign, Antwerpen