alle projecten vorig publiek gebouw volgend publiek gebouw
Links boven: Jonnhy Umans
Recht boven en links beneden: Jeroen Verrecht
Jeroen Verrecht
architect BOGDAN & VAN BROECK
project nieuwbouw van sportinfrastructuur en een crèche, Sint-Jans-Molenbeek
status in uitvoering
periode 2017 -
oppervlakte 4.800 m2
budget 6.700.000 €
opdrachtgever Gemeente Sint-Jans-Molenbeek

Op de kleine site dicht bij het centrum van Brussel stapelen Bogdan & Van Broeck architecten elegant een sportzaal, een polyvalente zaal, cafetaria, ruimtes voor een boksclub, een kinderdagverblijf en een conciergewoning boven elkaar.

Beneden de meest publieke functies, boven de meest afgeschermde.

Het Brusselse bureau heeft het project ontworpen rond drie open ruimten die
de verschillende functies verbinden: een overdekte publieke doorgang ‘de galerij’, een centrale patio ‘de Patio’ en een ‘De Hangende Tuinen’.

Drie evenwijdige betonnen wanden (waarvan twee gebouwscheidend zijn) starten op de kelderverdieping en lopen door tot op de eerste verdieping. Twee daarvan vormen de basis van de draagstructuur en huisvesten de sportzaal, polyvalente ruimten, cafetaria en boksclub. De binnenwand is uitgesneden met grote rondbogen om de doorgang en het doorzicht binnen het gebouw te garanderen. Om de grote overspanningen te kunnen realiseren die deze open ruimtes vragen werden loodrecht op deze betonnen wanden 4 dubbelhoge stalen vakwerliggers (21m lang en 7m hoog) geplaatst en verankerd. Het kinderdagverblijf en de conciergewoning, die gelegen zijn op de tweede en de derde verdieping, worden hier tussen gebouwd en aan de vakwerkliggers opgehangen. De lange voorgespannen TT-liggers die het plafond van de sportzaal vormen zijn er ook aan bevestigd. Drie betonnen kernen versterken het geheel. De vakwerkliggers werden in het atelier vervaardigd als 1 geheel en per binnenschip naar de werf vervoerd, door de nabijheid van het kanaal konden ze over het water helemaal tot in het hart van Brussel gebracht worden.


SPATIE webdesign, Antwerpen