alle projecten vorige woning volgende woning
architect Vantieghem Talebi GmbH
project verbouwing van een vakantiewoning, Sint-Idesbald
status voltooid
periode 2014 - 2018
oppervlakte 257 m2
opdrachtgever particulier

Van de bestaande structuur van dit vissershuisje in de duinen bleven enkel de gelijkvloerse metselwerkwanden overeind. Samen vormden ze een kruisvormig grondplan dat richting gaf aan het nieuwe ontwerp. De architect plaatste daarop vier grote, expressieve zadeldakvolumes als verwijzing naar de vernaculaire architectuur van de kuststreek.
Het 5-lagige CLT (cross laminated timber) leent zich bijzonder goed voor dit ontwerp, dankzij zijn hoge sterkte in vergelijking met een klassiek dakgebinte. Elk van de vier dakvolumes is een driehoekige, geprefabriceerde CLT-structuur. Twee stalen balken werden opgehangen in de nok van de clt-structuur en dragen op hun beurt de houten vloer van de eerste verdieping.  
Tijdens de prefabricatie werden alle nodige uitsparingen voorzien in de CLT-panelen. Die werkwijze maakte het mogelijk om de woning in enkele dagen op de werf te monteren. Door de binnenzijde van de panelen in zichtkwaliteit uit te voeren, drukt de houten structuur ook in het interieur zijn stempel op de woning.


SPATIE webdesign, Antwerpen