Sébastien Adriaensen
architect OSAR architects
project nieuwbouw van 52 assistentiewoningen en een dienstencentrum, Haacht
status voltooid
periode 2016 - 2019
oppervlakte 8.750 m2
opdrachtgever IGOR nv

Met dit project in Haacht wilden de architecten van OSAR een alternatief bieden voor de klassieke rusthuizen.
Het bestaat uit  52 serviceflats en een dienstencentrum. Het dienstencentrum bevindt zich op de begane grond en huisvest er onder anderen een restaurant. In de kelderverdieping werd een parkeergarage voorzien.
De parking en de begane grond hebben een betonnen structuur om de structurele elementen in het open plan zo veel mogelijk te beperken.
Voor de structuur van de verdiepingen waarin de woningen georganiseerd werden hebben de architecten een houten constructie voorzien bestaande uit CLT-elementen (Cross Laminated Timber) met het oog op het mogelijk hergebruik van deze structurele elementen in de toekomst.
Het idee is dat als op een dag de structuur zou worden gedemonteerd, de elementen hiervan hergebruikt zouden kunnen worden voor de bouw van een andere structuur.
In dit opzicht hebben de architecten in hun ontwerp zo veel mogelijk rekening gehouden met de maximale productiematen van de CLT-elementen om zo weinig mogelijk snijverlies te hebben en de maximale afmetingen te kunnen behouden om het hergebruik ervan te optimaliseren.
Voor de plafonds werd geen afwerking voorzien, de CLT-elementen blijven in het zicht. Op de CLT-vloerplaten werd als ondervloer een laag grind aangebracht, grind is gemakkelijk te verwijderen (en te hergebruiken voor andere doeleinden) zonder de CLT-elementen te beschadigen.
De woningscheidende CLT-wanden blijven aan één zijde in het zicht. Aan de andere zijde wordt parallel aan de CLT-wand een akoestisch geïsoleerde lichte wand gebouwd. In de holte tussen beiden worden de technieken van het gebouw geïntegreerd om zo de elementen in CLT zo veel mogelijk intact te laten.


SPATIE webdesign, Antwerpen