alle projecten vorige infrastructuur volgend infrastructuur
architect Kengo Kuma and Associates
project ontwerp voor een station en voetgangersbrug, Koge (Denemarken)
status wedstrijdsontwerp
periode 2014

In het kader van een internationale wedstijd ontwerpt UTIL, samen met het Japanse Kengo Kuma and associates en Ejiri Structural Engineers, een voetgangersbrug voor de stad Koge in Denemarken.
Het ontwerp vertrekt van een eenvoudig structuurprincipe. De brug is als een balk op zes steunpunten, met overspanningen van telkens vijftig meter en centraal een overspanning van tachtig meter. Deze balk wordt uitgewerkt als drie dimensionaal driehoeksvakwerk, waarvan de hoogte varieert volgens de logica van de structuur.
Vanuit die basis wordt van een generieke brug een specifiek ontwerp gemaakt. Het plan schikt zich naar de site en wordt een boog in plaats van een lijn. Het brugdek hangt op onder de structuur, om in te kunnen zetten op het uitzicht van de wandelaar. De ruimtelijke ervaring als geheel wordt bewaard door de horizontale staven onderaan het vakwerk te vervangen door alternerende diagonalen. Aan één zijde van de brug evolueert het vakwerk naar een net, dat bij kan dragen aan de horizontale stabiliteit van het geheel.
De ideeën worden getest en geoptimaliseerd door middel van eenvoudige structuur- en rekenmodellen, alvorens de brug in meer geavanceerde rekenprogramma’s volledig gemodelleerd wordt. Op basis daarvan worden complexere vraagstukken zoals trillingscontroles en stabiliteitsanalyses bij wind en aardbevingen, geanalyseerd en opgelost.


SPATIE webdesign, Antwerpen