Sergio Pirone
Sergio Pirone
architect dmvA architecten
project uitbreiding van de kunstencentrum 'kc nOna', Mechelen
status voltooid
periode 2006 - 2019
oppervlakte 720 m2
opdrachtgever kc nOna

Diep in het Mechelse weefsel van middeleeuwse stegen ligt nOna, een kunstencentrum en incubator voor nieuwe kunstenaars.
De oude art-decotheaterzaal van het centrum voldeed niet meer aan de huidige eisen. Dat gaf het startpunt voor een uitbreiding met een tweede theaterzaal. De drukkerijsite, grenzend aan het kunstencentrum, bood daarvoor de geschikte plek.
De architecten van dmvA bedachten een aaneenschakeling van binnen- en buitenruimtes, met als resultaat een ontwerp dat zijn wortels uitspreidt in de binnenstad. Deze beweging herstelt het netwerk van middeleeuwse stegen en zorgt voor doorwaadbaarheid van het bouwblok. Eén van de nieuwe ruimtes doet dienst als multifunctionele zaal en wordt gekenmerkt door een betonnen balkenrooster dat zowel structureel efficiënt werkt als de ruimtelijkheid versterkt.
Een theaterzaal vraagt om extra aandacht voor akoestiek. Op structureel vlak geeft het doos-in-doosprincipe daarop een antwoord. De betonnen dozen zijn ontkoppeld, waardoor de betonnen elementen minder trillingen overdragen en op die manier een aangename publiekservaring verzekeren.
Prefab betonpanelen met ‘nOna’ in opvallende drukletters sieren de gevels en refereren tegelijk naar het drukkerij-verleden van de site. Bijzonder is ook dat het kunstencentrum als eerste gebouw in de Benelux opgetrokken is uit circulair beton.


SPATIE webdesign, Antwerpen