alle projecten vorig hors cat├ęgorie volgend hors cat├ęgorie
architect Cuypers & Q architecten
project constructie van een overdekte speelplaats, Deurne
status voltooid
periode 2015 - 2016
oppervlakte 256 m2
budget 140.000 €

Hoewel het, denkend aan een overdekte speelplaats, voor de hand ligt de luifels als twee omgekeerde paraplu’s te beschrijven, doet een vergelijking met twee trechters het ontwerp meer eer aan. De luifels, volledige gemaakt uit gegalvaniseerd staal, verzamelen het regenwater om het in het midden als een waterval naar beneden te laten storten. Alle ontwerpparameters - structuur, afdak en watercollectie, maakbaarheid maar zeker ook ruimtelijkheid  en esthetiek -  zijn in één en dezelfde beweging ontworpen.

De radiale nerven in het afdak zijn de aftekening van de goten uit geplooide, 5mm dikke staalplaat waaruit de luifel samengesteld is. De goten zijn zo ontworpen dat de luifel na samenstelling an sich waterdicht is. Er is dus geen secundaire waterkering nodig. Tegelijkertijd stijven de ribben het vlak uit, waardoor de staalplaten zo dun mogelijk gehouden kunnen worden. In elke goot zitten telkens 2 dwarse ribben gelast, die uiteindelijk per luifel 2 concentrische rechthoeken vormen en waarmee de bakken onderling doorverbonden worden. Eens  samengesteld kunnen die als balken werken en dragen ze de stalen bakken af naar de vier diagonalen, die centraal uitlopen in de voet van de structuur. De twee luifels steunen elkaar door samen te werken als een driescharnierspant in de langse richting en worden waar ze samenkomen tegen het oude schoolgebouw in dwarse richting op 1 punt vastgehouden.
 


SPATIE webdesign, Antwerpen