alle architecten vorige architect volgende architect
architect BOGDAN & VAN BROECK
project renovatie van een toren, Brussel
status in uitvoering
periode 2014-2017
oppervlakte 16 000 m2

Op de Arduikaai, in het hart van Brussel, staat een oude toren die in de jaren ’60 als kantoorgebouw opgetrokken werd. Het gebouw wordt grondig gerenoveerd en herbestemd tot woon- en kantoortoren, in combinatie met de nieuwbouw van een kleiner appartementsgebouw aan de Kanaalstraat op dezelfde site. Verschillende complexe vraagstukken maken van de reconversie een bijzonder boeiend project.  Op de site wordt een ondergrondse parking aangelegd, wat niet alleen door de omringende bebouwing, maar ook door de aanwezigheid van grondverontreiniging en gespannen grondwaterlagen de nodige expertise vraagt.
Er komen drie verdiepingen bij op het gebouw, wat naast de toevoeging van balkons en wintertuinen en de update naar huidige eisen in functie van bijvoorbeeld akoestiek, een belangrijke impact heeft op de belastingen. Om de strategieën voor eventuele  verstevigingen te kunnen uitzetten, is een minutieus onderzoek naar de kwaliteit en de aard van de bestaande betonstructuur uitgevoerd.
Voor de balkons wordt gestreefd naar een bijzonder lichte, bijna efemere, stelling-achtige draagstructuur, wat haaks staat op de eisen die in functie van brand opgelegd worden. Om de eerste en niet de tweede randvoorwaarde het uitzicht van de toren te laten bepalen, worden de balkons met een hybride verbinding aan het gebouw bevestigd. In het geval van brand, waarbij andere eisen voor belasting en doorbuigingen gelden, wordt de staalstructuur als onbestaand verondersteld, en zal de verbinding van zuivere scharnier (onder andere nodig om thermische bewegingen op te vangen) transformeren naar een volledige inklemming. 


SPATIE webdesign, Antwerpen