Boven: LUCID
LUCID
architect B-architecten
project Nieuwbouw van cultureel- en sportcomplex op twee percelen boven de Brusselse metro-lijn, Brussel
status voltooid
periode 2017 - 2020
oppervlakte 1800 m2
budget 2.500.000 €
opdrachtgever Gemeente Vorst
ism OMGEVING landscape architecture

Na het bouwen van de ondergrondse metro-halte op het drukke kruispunt van het Albertplein in Vorst bleven twee lege percele jaren aan hun lot over. Hier werd nu een nieuw cultureel- en sportcomplex over twee percelen gebouwd, samen met een nieuw plein.
De structurele uitdaging bestond eruit om het gebouw op een vernuftige manier te funderen rekening houdend met de ondergrondse metro-lijn en -halte.
De twee gebouwen stapelen op een compacte manier een aantal voorzieningen voor de buurt op en hebben transparante en doorschijnende gevels die een zee van licht in het gebouw brengen en in iteractie gaan met de omgeving.
Ook het dakterras kan gebruikt worden voor verschillende activiteiten, zoals sporten.
In samenwerking met landschapsarchitectuurstudio OMGEVING is rond de sokkel van het grootste van de twee gebouwen een nieuwe verharde openbare ruimte gecreëerd.


SPATIE webdesign, Antwerpen