alle architecten vorige architect volgende architect
architect UTIL
project constructie van een luifel, Schaarbeek
status in uitvoering
periode 2015-2016
oppervlakte 100 m2
budget 70.000 €
opdrachtgever Boodschapinstituut

Het Boodschapinstituut in Schaarbeek krijgt op haar speelplaats een stalen waaier als luifel. De waaier bestaat uit een reeks breder wordende goten uit geplooide, 5mm dikke staalplaat, die apart  getransporteerd en in het moeilijk toegankelijke binnengebied aan elkaar gebout worden.
De vorm van de goten zorgt er niet alleen voor dat er na samenstelling geen bijkomende waterkeringslaag nodig is, de opstaande randen zorgen er ook voor dat het vlak uitgestijfd wordt en de luifel uit zeer dunne platen gemaakt kan worden. Het vlak wordt verder nog verstevigd door twee ribben die in elke goot gelast zijn, die eens samengesteld als twee balken over het vlak zigzaggen.
De waaiert uit vanop een wand, samengesteld uit gelijkaardige U-vormige elementen, die verder voor de afwatering zorgt. Daarnaast rust ze op twee betonnen kolommen. De kolommen zijn bewust ingeplant om de ruimte onder de luifel te schikken, met als randvoorwaarde onderliggende structuurelementen van de crèche. Op basis daarvan is het ribbenpatroon uiteindelijk definitief vastgelegd. 


SPATIE webdesign, Antwerpen