alle architecten vorige architect volgende architect
Linksboven, midden, rechtsonder: Filip Dujardin
foto Filip Dujardin
architect URA architecten
project nieuwbouw van een sporthal, Ukkel
status voltooid
periode 2006-2012
oppervlakte 550 m2
budget 1.000.000 €
opdrachtgever Vlaams Gemeenschapsonderwijs, KA/MS Ukkel

Het Koninklijk Atheneum in Ukkel krijgt van URA een vrijstaande sporthal, ingenesteld in de hellende topografie van de tuin van de campus. De uitwerking van de gevel, die het karakter van het gebouw bepaalt, vloeit onrechtstreeks voort uit de randvoorwaarden van haar positie in het terrein. Aan de zijdes waar de sporthal ingegraven is, moet de onderste helft van de gevel als keerwand werken. Die wanddelen zijn in beton, uitgevoerd met dubbele, geïsoleerde prewanden, die eerlijk in het zicht gelaten zijn. Op de betonnen delen wordt een glaspartij uitgevoerd. Bij de andere gevels wordt open en gesloten gewisseld, waardoor de sporthal – atypisch voor haar typologie - een breed zicht op de tuin geeft. Het dak van de sporthal wordt gedragen door enkele, zo fijn mogelijk gemaakte stalen IPE-profielen, uiteraard gesteund door de nodige kipverstijvers. De IPE-liggers in het dak rusten op hun beurt op verticale stalen HEB-profielen. De staalkolommen zijn opgenomen in het fijne ritme van (secundaire) houten gevelkolommen, die het schrijnwerk ritmeren en waaraan bij de ‘open gevels’ de gevelbekleding opgehangen is.  

Laureaat Belgian Building Award 2015, categorie niet-residentiële gebouwen en BIG  MAT '15, nationale prijs België

award

SPATIE webdesign, Antwerpen