alle architecten vorige architect volgende architect
architect TV OMGEVING - B-bis
project nieuwbouw van een belevingscentrum, Averbode
status voltooid
periode 2015-2016
oppervlakte 900 m2
budget 800.000 €
opdrachtgever Abdij Van Averbode

In de eeuwenoude gebouwen van de abdij van Averbode roepen de broeders een nieuw belevingscentrum in het leven. Het ontwerp voor de nodige aanpassingen aan de gebouwen, resulteert in een tweeledige vraag.
Enerzijds wordt één van de gebouwen gerenoveerd, waarbij absolute voorrang gegeven wordt aan de bestaande structuur. De ingrepen om het gebouw te doen beantwoorden aan de hedendaagse eisen moeten zo onzichtbaar mogelijk zijn. Voor UTIL houdt dat in dat de bestaande structuurelementen grondig geanalyseerd worden, de pijnpunten worden blootgelegd en de gepaste oplossingen worden gezocht. De oude houten dakgebintes zijn bijvoorbeeld lokaal hersteld en verstevigd door er onderaan fijne platstalen tegen te bevestigen.
Anderzijds worden de bestaande gebouwen aangevuld met een ruim inkomportaal. De open overkapping bestaat uit een reeks ranke portieken. Het dak sluit aan op haar voorganger, maar door de helling van één dakschild te doen tanen ontstaat een verrassend regelvlak. Wind heeft onder dergelijke open constructies vrij spel. Door die deels op te vangen met een reeks trekkabels, die hier diagonaal tussen de verschillende portieken gespannen zijn, wordt het mogelijk het geheel zo slank te houden.


SPATIE webdesign, Antwerpen