alle architecten vorige architect volgende architect
trans architectuur stedenbouw
UTIL
trans architectuur stedenbouw
trans architectuur stedenbouw
trans architectuur stedenbouw
archive material Léon Stynen 1963
architect Trans architectuur stedenbouw
project renovatie van het kantoorgebouw “Aarlen-Trier”, Brussel
status in studie
periode 2021 -
oppervlakte 31.820 m2
budget 52.150.000 €
opdrachtgever BPI Real Estate en AG Real Estate
ism CES

In het hart van de Europese wijk staat een markant S-vormig gebouw uit de jaren 70.  Een renovatie met oog voor een duurzame toekomst beoogt het creëren van een innovatieve kantooromgeving, met bijzondere aandacht voor het welzijn van de gebruikers, voor de kenmerken van de bestaande architectuur en een verbeterde relatie met de omgeving.
Trans architectuur stedenbouw respecteert het repetitieve ritme van de façade, opgebouwd uit geprefabriceerde betonelementen, en richt de ingrepen hoofdzakelijk op het interieur van het gebouw en het binnengebied van het stadsblok.
De volledige bestaande binnenstructuur, opgebouwd  uit overgedimensioneerde en ongemakkelijk geplaatste kolommen, wordt verwijderd en vervangen door een systeem van vloeren die met kabels worden opgehangen aan twee vakwerkliggers die zich in de nieuwe kroon van het gebouw bevinden. Dit levert een verbeterde ruimtelijkheid op, meer licht en een grotere flexibiliteit in de kantoorvloeren. Zonder de kolommen komt ook de kelderverdieping vrij en kan daar een “structuurvrije" ruimte worden gecreëerd. Twee Engelse koeren brengen licht in de  kelderverdieping die omgebouwd wordt tot een conferentiecentrum. De ventilatie van het gebouw is verbonden met diezelfde Engelse koeren, waardoor de technieken ondergronds kunnen worden geplaatst en het dak hiervan wordt gevrijwaard. Hierdoor kan het dak omgevormd worden tot  buitenruimte. Het binnengebied wordt opengesteld en vormt de verbinding tussen de Aarlenstraat en de Trierstraat.


SPATIE webdesign, Antwerpen