alle projecten vorige collectieve woning volgende collectieve woning
architect Robbrecht en Daem architecten
project verbouwing- en nieuwbouw van een site met woningen, commerciële ruimtes en een ondergrondse parking
status in uitvoering
periode 2014 -
oppervlakte 10.250 m2
budget 13.400.000 €
opdrachtgever 3D Real Estate
ism URA architects

In het historisch centrum van Ieper werkten URA architecten en Robbrecht & Daem architecten een project uit met een gemengd programma.
Gevormd door de gebouwen van een voormalige school kende de site reeds belangrijke open ruimtes die teruggrijpen naar de historische onderlegger van de abdij Sint-Jan-ten-Berge. De architecten wilden hierop voortbouwen en de ruimten opnieuw definiëren en scherp stellen. Door het chirurgisch wegsnijden / afbreken van het “overtollige” zet het project ten volle in op het maken van kwalitatieve open ruimte in het stedelijke weefsel. De bestaande bebouwing langs de straatzijden van de voormalige school wordt bijvoorbeeld als waardevol beschouwd en integraal bewaard.
Het resultaat is een site waarbij de open ruimte omringd wordt door een mix van bestaande bebouwing en nieuwe L-vormige volumes. In totaal werden 80 woningen, een aantal commerciële ruimten en een ondergrondse parking ontworpen. De ruwbouw van zowel de nieuwbouw als de verbouwing is opgetrokken uit kalkzandsteen, een aantal betonnen wanden en prédallen. Het dak van het gerenoveerde gebouw is vervaardigd uit stalen spanten en de terrassen zijn gemaakt uit geprefabriceerd beton. Enkel de woningscheidende wanden zijn dragend waardoor de invulling van de woningen vrij te bepalen is.


SPATIE webdesign, Antwerpen