alle projecten vorige collectieve woning volgende collectieve woning
Matthias Vanhoutteghem
Matthias Vanhoutteghem
architect POLO Architects
project nieuwbouw van 62 wooneenheden, Antwerpen
status voltooid
periode 2016 - 2019
oppervlakte 7.187 m2
opdrachtgever Gands

Samen met YUST heeft POLO Architects in dit project gezocht naar een woonconcept waarin een combinatie van verschillende woonvormen samen gebracht worden in een voormalige telefoonfabriek. YUST, Young Urban Style, wil jongvolwassenen aantrekken die op zoek zijn naar een flexibele woonruimte in de stad. Dit innovatieve concept biedt een scala aan accommodatiemogelijkheden waarbij hotel en appartementen gecombineerd worden. Het gebouw biedt ook plaats voor een restaurant, een dakterras, een evenementenhal, pop-up ruimtes en gemeenschappelijke werkruimtes.
Bovenop het historische pand, een solide basis, heeft POLO Architects een met aluminium afgewerkt volume ontworpen dat geïnspireerd is op het industriële woonerfgoed van het begin van de twintigste eeuw.  De bovenbouw herneemt enkele thema's van de onderbouw zoals de verticale onderverdeling in traveeën en de rationele structuur. Een centrale patio doorboort verticaal alle bouwlagen, waardoor het natuurlijk licht overvloedig in het hart van het volume kan doordringen.
In plaats van een restrictieve restauratie van het bestaande gebouw door te voeren werd hier gekozen voor een herontwikkeling, met respect voor het historische erfgoed enerzijds en met een hedendaagse integratie anderzijds. De oude telefoonfabriek werd met respect gerestaureerd. De gevel werd gereinigd, de voegen hersteld, de blauwe stenen gekuist. Het gebruik van kleuren werd afgestemd op de oorspronkelijke situatie.
Voor de realisatie van dit project werd een lichte staalconstructie bovenop de bestaande constructie gebouwd. De vloerplaten bestaan uit een systeem van koudgevormde staalemelenten.


SPATIE webdesign, Antwerpen