alle projecten vorig publiek gebouw volgend publiek gebouw
Filip Dujardin
architect PLUS office Architects
project nieuwbouw van een bibliotheek, Sint-Pieters-Woluwe
status voltooid
periode 2009-2014
oppervlakte 1040 m2
budget 2 200 000 €
opdrachtgever Vlaams Gemeenschapscommissie Brussel & gemeente Sint-Pieters-Woluwe

PLUS office bouwt de nieuwe bibliotheek van Sint-Pieters-Woluwe als een kostbaar juweel, waarin één ruimte opgekruld ligt rond een centrale patio. Op elke plaats in de bibliotheek, ontworpen als een promenade architecturale, blijft het overzicht over het geheel behouden, wat een krachtige scenografie oplevert.
De krachtlijnen van de architectuur zijn reeds leesbaar in de structuur. Anders dan de eerder gesloten schil doet vermoeden, is het binnen licht en open. Het betonnen dak en de verdieping die achteraan het gebouw door de helix ontstaat, wordt naast de wanden gedragen door slechts zes kolommen in zichtbeton.
Door een wisselwerking tussen architect en ingenieur konden de steunpunten doordacht ingeplant worden, zodat de dikte van de dakplaat - en de bijhorende kost - beperkt blijft. De kolommen staan ver genoeg van de rand van de patio, zodat de plaat kan profiteren van een uitkragend stuk om haar doorbuiging te minimaliseren. Net door die inplanting staan de kolommen bijna onopvallend in de ruimte, en kan alle aandacht gaan naar de centrale lettertuin.


SPATIE webdesign, Antwerpen