alle architecten vorige architect volgende architect
Delfino Sisto Legnani - Marco Cappelletti
architect KAAN architecten
project nieuwbouw van een bibliotheek en academie, Aalst
status afgewerkt
periode 2016-2018
oppervlakte 8500m2
budget 14.000.000 €
energie BREEAM‘excellent’

KAAN architecten schuift de ruimtes voor een nieuwe bibliotheek en kunstacademie in de oksel van de bestaande Pupillenschool. Het ontwerp is te begrijpen als een open stapeling van een reeks dozen op een L-vormige strook, die vaagweg de vierhoek sluit die het historische gebouw begonnen was. In de dozen zitten telkens de zalen voor de academie. Het atrium dat centraal ontstaat krijgt gul licht via het dak en loopt uit tussen de verschillende dozen, ruimtes die plaats geven aan een open en toegankelijke bibliotheek.
Het nieuwe gebouw is een betonnen gietbouw, waarbij nagenoeg alle platen en wanden met een dikte van 30cm uitgevoerd zijn. De structurele uitdagingen concretiseren zich enerzijds in de stapeling van de zalen. De wanden worden waar mogelijk als liggers ingezet, die steunpunten zoeken waar ze onderliggende wanden kruisen. Maar om het scherpe architecturale concept van zwevende dozen ruimtelijk voelbaar te houden, zijn de lasten waar nodig ook omgeleid. Zo hangt de plafondplaat en de zaal boven de inkom bijvoorbeeld op aan een dubbelhoge wand, die pas op de tweede verdieping door een -opnieuw dubbelhoge- kolom in de gevel ondersteund wordt.
Er is gestreefd naar zo dun mogelijke platen met zo weinig mogelijk onderhangende balken. Dit respectievelijk omdat het bestaande gebouw streng de verdiepingshoogtes dicteert en om technieken zo veel mogelijk vrij spel te geven. Gezien de maat van de overspanningen en uitkragingen van de vloervelden, in combinatie met de hoge lasten die een openbaar gebouw met bibliotheekfunctie impliceren, zit daarin de andere grote structurele uitdaging van dit project.


SPATIE webdesign, Antwerpen