alle architecten vorige architect volgende architect
architect Gijs Van Vaerenbergh
project realisatie van een tijdelijke brug, Brussel
status voltooid
periode 2017
span 55 m
budget 100.000 €
opdrachtgever Festival Brussel Bad

Zoals in 2015 (GVV-14-BXL) zorgt Gijs Van Vaerenbergh voor een tijdelijke brug met kraanelementen over het Kanaal, die ditmaal de hele zomer blijft staan. De brug is een upgrade van haar voorganger: de overspanning is groter (55m ipv 45m) , de knik in de brug is uit het midden weggeschoven om de maatstukken van het grootste moment te vrijwaren en er zijn zwaardere kraanelementen gebruikt om een grotere doorgangshoogte te hebben. 
Dat laatste maakt van deze versie een heel nieuw structureel vraagstuk. De diagonalen lopen niet gelijk in de evenwijdige vlakken maar roteren om de aslijn van de brug, met het gevolg dat de krachtswerking in de twee verticale vlakken - de vlakken die zich als balk gedragen - verschillend loopt. De verbinding op maat in de knik vormt een zigzaglijn, in schik met de elementen die ze verbindt. Op de uiteindes zijn enkel 2 kaders nodig om de elementen op aan te koppelen en de lasten af te leiden via de gestapelde tegengewichten uit beton naar de kade.

 


SPATIE webdesign, Antwerpen