alle projecten vorige infrastructuur volgend infrastructuur
architect Geotec
project bouw van een fietsbrug, Rotem
status voltooid
periode 2017-2021
hoogte 5 m
span 16,20 m
budget 369.772,4 €
opdrachtgever gemeente Dilsen-Stokkem

De fietssnelweg Genk – As, deel van het Limburgs fietsnetwerk, werd tot voor kort ter hoogte van de Kantonweg in Rotem onderbroken. De fietsers moesten daar het fietspad, dat op een verhoogde oude trambedding loopt, verlaten om de gemeenteweg over te steken en via een oprit terug het fietspad op te gaan.
Door het bouwen van een boogbrug over de weg kon énerzijds het talud van het kolenspoor en dus de fietssnelweg doorgetrokken worden en anderzijds het autoverkeer doorheen het talud georganiseerd worden.
Het principe van de vorm-actieve stuctuur laat toe om de buiging in de boog zo veel mogelijk te beperken, waardoor de boogschil van de brug zo dun mogelijk gehouden kan worden. Via het principe van form-finding kan de meest ideale vorm bepaalt worden in functie van de aard van de balasting. Gezien het grondpakket bovenop de bug toeneemt van het midden naar de uiteindes toe, wordt de boog ongelijkmatig belast.
Een gelijkaardige ongelijkmatig belastte kettinglijn, aan twee even hoge punten opgehangen, neemt de vorm aan van een ellips waarin enkel trekkrachten optreden. In haar omgekeerde vorm komen alleen drukkrachten voor, waardor beton ideaal is qua materialisatie. Er is hier ook nauwelijks wapening nodig. De horizontale krachten aan de voet van de boog worden opgevangen door middel van trekbalken onder het wegdek, het principe van de bow-string brug.


SPATIE webdesign, Antwerpen