alle architecten vorige architect volgende architect
architect Dertien12 architectuuratelier
project nieuwbouw van een gemeenschapscentrum, Aartrijke
status afgerond
periode 2013-2015
oppervlakte 2820 m2
budget 2 233 000 €

Het nieuwe gemeenschapscentrum in Aartrijke huisvest een cluster van drie afzonderlijke eenheden. De bibliotheek, het jeugdhuis en een aantal polyvalente zalen voor de gemeente tekenen zich ruimtelijk af als losstaande entiteiten. Doordat een luifel de tussenruimte tussen die entiteiten overkapt, ontstaat net daar de kern van het gebouw. De overkapping, de geste van de arhitect, wordt de essentie van het geheel.

De luifel verspringt op verschillende plaatsen in hoogte, om de centrale ruimte met daglicht te  kunnen verlichten.  Hij is ontworpen als een reeks van ter plaatse gestorte betonnen platen,  hangend aan, steunend op en uitkragend over betonnen wanden, stalen kolommen en trekkers. Op die manier zijn de steunlijnen gelegd waar ze ruimtelijk passend zijn, in plaats van daar waar ze op het eerste zicht nodig zijn. De luifel deint verder open,  kraagt uit tot een stukje voorbij de contouren van het gebouw en definieert er genereus een aantal voorportalen en buitenruimtes. 


SPATIE webdesign, Antwerpen