alle architecten vorige architect volgende architect
Tim Van de Velde
architect compagnie-O. Architecten
project constructie van een luifel, Antwerpen
status voltooid
periode 2016
opdrachtgever AG Vespa

Naast de nieuwe topsportschool in Wilrijk staat het puntje op de i, een staalblauwen parapluutje om de fietsenstalling te markeren. Alle ontwerpparameters - structuur, afdak en watercollectie, maakbaarheid maar zeker ook ruimtelijkheid  en esthetiek -  zijn in één en dezelfde beweging ontworpen. 4 driehoekige stalen platen van slechts 5mm dik vormen een vierkant luifeltje en verzamelen het water naar de kolom, waarin het verder afgevoerd wordt. De twee randen in het vlak zijn opgeplooid, waardoor de vlakken als zakken zijn en er dus over de naden ook geen secundaire waterkering nodig is. Om de platen ook bij hevige wind voldoende stijf te maken zijn er tussen het vlak en de opstand een reeks vinnen ingelast. Dit nadat de relatief grote doorbuiging onder eigengewicht toegelaten is, waardoor de hoekverstijvers de natuurlijke hanglijn van de dunne platen niet beïnvloeden.


SPATIE webdesign, Antwerpen