alle projecten vorig publiek gebouw volgend publiek gebouw
Tim Van de Velde
architect BEL architecten
project verbouwing van een pakhuis tot concertzalen, Antwerpen
status voltooid
periode 2008-2014
oppervlakte 1.750 m2
budget 2.500.000 €
opdrachtgever stad Antwerpen

Voor de nieuwe concert- en theaterzaal van de Scheld'apen werd een bestaande pakhuis in de havenbuurt volledig gerenoveerd.  Het gebouw werd volledig ontkernd tot op de ruwbouwstructuur, en er werden twee bestaande vloerniveaus weggebroken om zalen te kunnen realiseren die een voldoende hoogte bezitten.  Op het gelijkvloers werd, middenin nieuw stedelijk gebied, een nieuwe concertzaal gerealiseerd die via een dubbele betonnen schil die ronddomrond loopt, voldoet aan de strenge hedendaagse akoestische normen.  De wanden van de concertzaal dragen af op micropalen die akoestisch onderbroken door de bestaande funderingen prikken.  Het plafond van de concertzaal werd behouden, weliswaar nadat het volledig werd losgeknipt van de bestaande structuur en ondersteund door nieuwe betonwanden.

Laureaat Prijs Wivina Demeester voor excellent bouwheerschap 2015.

award

SPATIE webdesign, Antwerpen