alle architecten vorige architect volgende architect
Baukunst
architect Baukunst
project nieuwbouw van het gebouw "Manufakture", Brussel
status in studie
periode 2019 -
opdrachtgever Abattoir nv

Abbattoir wil op zijn site nieuwe werkplaatsen en parkeermogelijkheden ontwikkelen. Deze opdracht concretiseerde zich in een gebouw, “Manufakture" waarin op de benedenverdieping ateliers komen voor vleesversnijding of andere voeding gerelateerde productieve activiteiten. Boven de ateliers zullen twee verdiepingen ingevuld worden met een publieke parking van ongeveer 420 plaatsen voor de marktbezoekers tijdens het weekend. Tijdens de week is de parking nuttig voor andere gebruikers van de site of erbuiten, zoals de Erasmushogeschool bijvoorbeeld. Op het dak komt een nader te bepalen publieke functie.
Architectenbureau Baukunst besloot in te spelen op de ruimtelijke uitdagingen: door zijn positie op de site maakt Manufakture het mogelijk om een nieuwe openbare ruimte te creëren en rechtstreeks met de historische hal in dialoog te treden. Wat het ontwerp van Baukunst ook zo uniek maakt, is zijn extreme neutraliteit ten opzichte van de invulling, wat een ongelofelijke flexibiliteit toelaat. Abattoir wenst met dit gebouw verder in te zetten op duurzaamheid.  Dit betekent niet enkel inzetten  op CO2-neutraal produceren, maar ook een bewuste keuze maken van materialen, de flexibele invulling van het gebouw nu al voorbereiden en de mix van activiteiten op de site verder stimuleren.Het gebouw zelf bestaat uit twee gestapelde duplexen van 16 meter hoog. Aan de noordzijde van het gebouw zijn twee grote loggia’s geplaatst. Ze bieden ruimte voor verticaal verkeer. De voorkant, die dus gericht is naar de geklasseerde markthal, en waar later ook een groot stedelijk plein rond komt, wordt een geactiveerde gevel die uitwisselingen met de bezoekers van de site mogelijk maakt.

 


SPATIE webdesign, Antwerpen