alle architecten vorige architect volgende architect
Ilse Liekens i.o.v. B-architecten
architect B-architecten
project verbouwing van een kantoorgebouw tot centrum voor 'Scouts en Gidsen Vlaanderen', Antwerpen
status voltooid
periode 2013 - 2015
oppervlakte 4.400 m2
budget 3.045.000 €
opdrachtgever Scouts en Gidsen Vlaanderen

De "Scouts en Gidsen Vlaanderen" hebben voortaan hun onderkomen in de Wilrijkstraat in Antwerpen. B-architecten bouwde voor hen een modaal kantoorgebouw om en gaf het met stijl de identiteit die je van het epicentrum voor de scouts verwacht. Op verschillende plaatsen zijn gaten gemaakt in muren en vloeren. Omdat de vloerplaten opgebouwd zijn uit gewapend beton, waarvan de kwaliteit en de wapeningsconfiguraties accuraat nagegaan kan worden, was het mogelijk de impact van de openingen precis te bepalen en in dit geval zonder al te grote ingrepen de incisies te maken. 
Voor en langs het bestaande gebouw werd een houten toren gebouwd. Deze toren werkt als totem, als houten landmark voor wie langs Borgerhout de stad binnenrijdt. De structuur wordt opgebouwd uit gelammelleerd hout, onderling onzichtbaar verbonden met ingesleufde staalplaten en pennen. Omdat de toren ook een vluchtweg is, moest deze in een 'onbrandbaar' materiaal gemaakt worden, wat met hout kan op voorwaarde dat het met bepaalde zouten onder hoge druk geïmpregneerd wordt. In combinatie met gelammelleerd hout, nodig om de vereiste houtsecties te kunnen maken, bleek dat echter een hele technische uitdaging.


SPATIE webdesign, Antwerpen