alle architecten vorige architect volgende architect
Stijn Bollaert
architect Architecten Broekx - Schiepers
project nieuwbouw van een woning, Vlaanderen
status voltooid
periode 2012-2015
oppervlakte 800 m2

De woning wordt ingepland volgens een strikt grid met vakken van 5 bij 5 meter. Uit het plan worden een aantal uitsnijdingen gemaakt, steeds puntsymmetrisch tegenover het zwaartepunt van de woning. Op die manier nestelen zich verstrengeld met de binnenomgeving patio's en terrassen in het gebouw. Naast interessante ruimtes, impliceert dat een evenwichtsoefening met thermische onderbrekingen om in de structuur koudebruggen te vermijden. Bovendien zijn die buitenruimtes op het gelijkvloers volledig beglaasd. Om storende structuurelementen te vermijden is de betonnen plaat boven het gelijkvloers op een aantal plaatsen niet ondersteund maar door middel van schuine trekkers opgehangen. Door de symmetrie van het plan structureel in te zetten, wordt de horizontale krachtcomponent die daardoor in de  plaat wordt ingeleid, opgehoffen. Verschillende 'ruwbouwelementen', zoals ringbalken en lateien in zichtbeton en wanden in zichtmetselwerk, worden als afwerking ingezet, wat ook van UTIL de nodige aandacht vraagt.  Zowel in uitwerking van details en materialisatie als uitvoering van de aannemer is op alle i's een punt gezet, wat een bijzonder verfijnd resultaat oplevert. 


SPATIE webdesign, Antwerpen